Om planten van hoge kwaliteit te kweken


.
Er zijn verschillende principes om sterke, gezonde planten te kweken. Het is belangrijk om de grond vruchtbaar te houden en te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om te groeien.

Meststoffen vormen de basis van een vruchtbare en mooie tuin. Het is aan jou om te kiezen voor organische, industrieel geproduceerde of natuurlijke meststoffen.

[Industriële meststoffen werken snel en leveren voldoende voeding voor planten, maar ze kunnen ook hard zijn voor de grond.
klíčící rostlina

Natuurlijke meststoffenvoeden planten ook, maar zorgen ook voor de vruchtbaarheid van de bodem. Natuurlijke meststoffen dragen effectief bij tot de vorming van humus, waardoor de bodem losser wordt.

Organische meststoffen zijn onder andere.

Compost

Meststoffen

Gegist plantaardig percolaat

Andere zeer populaire meststoffen zijn granulaire meststoffen vanwege hun gebruiksgemak. Deze omvatten rundermest, pluimveemest, paardenmest en zeevogelmest. Gewone as kan echter ook worden gebruikt.

Bij het gebruik van minerale meststoffenis het belangrijk om de juiste dosering in acht te nemen. Dit is vooral geschikt voor containerplanten.
rostlina v dlani

Voor het maken van je eigen organische meststof is brandnetel percolaat ideaal. Het bevat stikstof, fosfor, kalium, zink en ijzer, plus veel sporenelementen.

Gehakte brandnetels worden in een niet-metalen bak gedaan en voor driekwart gevuld met regenwater. Het percolaat wordt gedurende 2-4 weken gefermenteerd. De gisting gaat gepaard met een onaangename geur, maar aarzel niet om het te gebruiken. Je zult versteld staan van de doeltreffendheid. Als het percolaat een donkere kleur krijgt, is het klaar voor gebruik. Het kan worden gebruikt als meststof voor fruit, groenten, bloemen en sierheesters.

Percolaat kan worden bereid uit andere planten. Vingerhoedskruid is bijvoorbeeld bijzonder nuttig voor tomaten en seringen. Kool- en bietenresten kunnen ook worden gebruikt bij de bereiding van afkooksels.

Een andere belangrijke factor voor een succesvolle teelt is ervoor zorgen dat de grond goed bewaterd en gewied wordt. Onkruid en hun wortels moeten worden verwijderd en de grond moet goed worden bewerkt.