Politiek verraden


Ben je geïnteresseerd in politiek? Ik denk dat er voor- en nadelen zijn. Probeer met iemand over politiek te praten. Naar mijn mening is het geen onderwerp dat op elke situatie of geval van toepassing is. Ik ken een paar gevallen waarin politiek echt een grote, lelijke puinhoop van iemand heeft gemaakt. Ik wil dat je het je voorstelt. Ik zit op de bank met een vriend een film te kijken. Vanavond zouden we alleen zijn, maar toen kwamen de reclames. En er gebeurde niets. De reclame was een voorproefje van de kandidatuur van een bepaalde politicus. Het ging over een politieke partij. Ik weet niet veel van politiek, maar wel een beetje. Dus maakte ik terloops een flauwe grap over politieke partijen. Mijn vriend was helemaal rood en overstuur. Ik begreep er helemaal niets van. Dus vroeg ik hem of hij zo boos was over de grap en de politieke partij. Toen zei mijn vriend dat zijn oom naar dat politieke feest ging. Hoe weet je dat? Het maakt niet uit

Politika se týká všeho.

Of ben je het ermee eens dat politiek stellen en huwelijken kapot kan maken? Ik denk dat dat best erg is. Waarom zou het onderwerp politiek immers nergens in het gezin thuishoren? Naar mijn mening moet politiek gewoon niet besproken worden. Een vriend van mij zegt dat het onderwerp politiek moet worden ontmoedigd. De vriendin houdt van politiek, kijkt naar politiek op tv en leest politieke tijdschriften, maar zelf zegt ze dat het niet raadzaam is om met iemand over politiek te praten. Ze zou blij moeten zijn dat ze een vriendin heeft die geïnteresseerd is in politiek en met wie ze erover kan praten. We kunnen het oneens zijn over politieke partijen, maar dat hoeft niet altijd een ramp te zijn.

Politika a láska nejde dohromady.

Daarom was ik zo verrast door de reactie van deze vriend. We zijn toch niet verdeeld door politieke campagnes? Dat vind ik jammer. Ik wilde rustig verder kijken naar de film, alleen. Ik was alleen. Mijn vriend ging woedend naar buiten en ik weet niet waar hij nu is. Ik denk dat politiek voor niemand een goed onderwerp is. Het kan vriendschappen en partnerschappen kapot maken. Je ziet het bijvoorbeeld in cafés als mannen over politiek praten. Ik heb meegemaakt dat politiek mijn vrienden van streek maakte in de kroeg. Toen brak er ruzie uit en ben ik weggegaan. Praat dus alleen over politiek met mensen van wie je weet dat ze jouw mening over politiek delen.