Tien principes van goede leiders


Hoe kunnen we leiders worden die door anderen gerespecteerd en gesteund worden? Laten we beginnen met een paar eenvoudige principes.

1. Team boven alles
Er is een Engels spreekwoord dat zegt: \’There is no I in team\’. Goede leiders begrijpen dit en stellen de belangen van het team altijd boven hun eigen ego. Goede leiders weten ook hoe ze hun ondergeschikten kunnen inspireren tot teamgeest.
podnikatel a tým

2. Accepteert kritiek en gaat confrontaties niet uit de weg
Goede leiders begrijpen dat essentiële kritiek, zelfs als die van ondergeschikten komt, geen persoonlijke aanval is maar een hulpmiddel voor verbetering. Leiders van succesvolle bedrijven zijn in staat om te luisteren naar de standpunten van hun werknemers, zelfs als ze het er niet mee eens zijn.

3. Geïnteresseerd
Je kunt een goede manager herkennen aan het feit dat hun interesse in hun ondergeschikten niet beperkt blijft tot de muren van hun kantoor.” Hoe gaat het?” is geen verplichte vraag voor een leider, maar een uiting van oprechte interesse en ook een graadmeter voor wat hij vandaag van je kan verwachten.

žena s grafem
4. hij heeft een visie
Voor een goede leider is een bedrijf meer dan alleen grafieken en resultaten. Een bedrijf draait tegenwoordig om zijn imago en de indruk die het maakt op de eindconsument. Goede leiders begrijpen dit en weten hoe ze zich moeten omringen met mensen die hun visie delen.

5. Vertrouwen
Een goede leider hoeft je niet te wurgen op het werk. Hij heeft je niet voor niets in zijn team gekozen en hij vertrouwt erop dat je de klus klaart. Hij geeft je het werk en jullie spreken af hoe je het aanpakt, maar hij voelt niet de behoefte om elke beweging van jou te controleren.

6. Heb gevoel voor humor
Er is niets erger dan een baas die niet kan lachen om de wereld of om zichzelf. Natuurlijk betekent dit niet dat de baas van \’s morgens vroeg tot \’s avonds laat moet lachen, maar het is een beproeving voor ondergeschikten om te werken met iemand die altijd een treurig gezicht heeft.

7. Fouten toegeven
Het is niet omdat iemand de leiding heeft dat hij of zij de waarheid in pacht heeft. Zelfs bazen kunnen fouten maken, en er is niets erger dan een baas die koppig zijn of haar waarheid verdedigt tegenover de feiten. Een goede leider erkent dat hij of zij een fout heeft gemaakt en zorgt ervoor dat de fout wordt hersteld zodra deze aan het licht komt. 7. Geef het goede voorbeeld

8. Geef het goede voorbeeld
Als een leider iets van je wil, geeft hij of zij het goede voorbeeld. Als je besluit dat je langer bij het bedrijf moet blijven, ga je niet om vijf uur alleen naar huis. Als het bedrijf in financiële moeilijkheden verkeert, zal de leider eerst bij zichzelf te rade gaan en niet bij zijn ondergeschikten.

9. Flexibel
Leiders kunnen creatief werken en zich aanpassen aan situaties. Als standaardprocedures niet werken, kunnen leiders buiten de gebaande paden denken en met nieuwe plannen komen.

10. Heeft principes
Leiders zijn flexibel maar hebben ook duidelijke principes die compromisloos zijn. Collega\’s kennen deze principes en weten wat ze van hun superieuren kunnen verwachten

.