Tijd om je winterbanden te verwisselen


In veel Europese landen, waaronder het onze, is het gebruik van winterbanden verplicht, afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment. Bestuurders weten uit ervaringdat ze de veiligheid en het comfort verbeteren. Autobanden spelen een belangrijke rol bij de energieoverdracht en zijn ontworpen om optimaal te reageren op verschillende weersomstandigheden op verschillende wegdekken
Kolo auta ve sněhu
.
Kolo auta ve sněhu
Er is een zeerbreed assortiment winterbanden op de markt, maar voordat je een beslissing neemt, moet je eerst bepalen welke wegomstandigheden het meest worden gebruikt. Als je in een grote stad woont waar het wegdek goed geploegd is en je vaak op snelwegen rijdt, kun je kiezen voor banden met een zachter profiel . Deze banden zijn ontworpen voor voertuigen met hoge prestaties en zijn voorzien van bredere banden met een laag profiel.
In gebieden met secundaire wegen in kleine steden en dorpen zijnbanden met een agressiever profielnodig. Deze banden zijn gemakkelijker te hanteren in besneeuwde gebieden en bieden meer tractie.
Zorg er bij het kiezen van een band altijd voor dat de maatperfect bij uw voertuig past. Informatie over maten is te vinden in het onderhoudsboekje of de gebruikershandleiding, maar ook op de labels van de fabrikant op het bestuurdersportier, de tankdop en in de bagageruimte.
Regen en sneeuw komen meestal onverwacht en verrassen ons elk jaar weer. En we gaan allemaal op zoek naar werkplaatsen om onze zomerbanden te verwisselen. Hoewel het verwisselen van een band of een heel wiel eenvoudig lijkt en geen speciale vaardigheden of apparatuur lijkt te vereisen ,is de realiteit heel anders. Wielen worden steeds geavanceerder qua ontwerp en vereisen absoluut specialistische behandeling. Anders bestaat het risico dat de banden beschadigd en onbruikbaar worden. Nog belangrijker is dat onjuiste behandeling van banden en wielen door onderhoudstechnici extra gevaren met zich meebrengt.
auto v zimní krajině
De juiste bandenspanning voor banden wordt bepaald door de autofabrikant. Te laag of te hoog leidt tot verminderde grip op de weg, langere remafstanden en ongelijkmatige bandenslijtage. Daarom moet de bandenspanning vaak en regelmatig worden gecontroleerd. Vooral nu de meeste grote benzinestations zijn uitgerust met automatische compressoren.