Zijn alle politici experts?


Als je in gezelschap bij elkaar komt en maar niet genoeg kunt praten, heb je gegarandeerd een onderwerp waar je uren over kunt praten. Dit zijn bijvoorbeeld reizen, dieren, hobby\’s en politiek. Heb je ooit het onderwerp politiek ter sprake gebracht in je bedrijf? Zo niet, probeer het dan eens. Noem het woord politiek op een evenement en iedereen wordt enthousiast. Een grote menigte verzamelt zich om je heen en een verhit gesprek begint. De meeste mensen zullen waarschijnlijk zeggen dat ze niet blij zijn met de huidige politieke situatie. Ze beginnen te discussiëren over verschillende politieke partijen, presidenten, premiers en nog veel meer dat erbij komt kijken. Als je eenmaal begint te discussiëren, realiseer je je plotseling dat er veel mensen om je heen zijn die politiek beter begrijpen dan anderen.

politik

Ze spuien allerlei termen die de helft van de bevolking helemaal niet begrijpt, maar knikken toch met hun hoofd. Maar begrijpen zoveel mensen de politiek en de huidige situatie echt? Sterker nog, er zijn mensen die de politiek uit het blote hoofd begrijpen. Ze weten precies wat er gebeurt, waarom het gebeurt en hoe ze het kunnen laten werken. Maar meestal zijn het gewoon mensen die napapegaaien wat ze van zulke experts hebben gehoord. Ze weten het uit hun hoofd, precies woord voor woord, en ze presenteren het verder. Maar wanneer zulke mensen mensen ontmoeten die echt verstand hebben van politiek, zijn ze ten einde raad. Ze kunnen hun standpunt niet verdedigen, noch kunnen ze precies zeggen hoe ze tot zo\’n conclusie zijn gekomen.

česká republika

En dit is precies hoe het in de echte politiek is. Er zijn veel onervaren mensen in de politiek die niet eens precies weten hoe de staat hoort te functioneren. En zo lijken ze in ons land te zijn omdat het amateurs zijn. Ze zijn allemaal gladjes. Maar als hen gevraagd wordt hoe ze bepaalde afspraken willen uitvoeren, klungelen ze en proberen ze de vraag te ontwijken. Niet iedereen zegt dat ze dat doen. Sommige mensen kunnen antwoord geven op bepaalde vragen over hoe ze dingen beter kunnen maken. Maar niemand luistert naar zulke mensen. Dat zou immers te gemakkelijk zijn. Het beste is om naar niemand te luisteren en alles te verknoeien.