Dodelijke mythes over apparaten


We hebben allemaal gehoord dat telefoons, magnetrons en Wi-Fi-routers kanker kunnen veroorzaken. Ze hebben zeker hun verdiensten, maar om te begrijpen hoe geliefd ze wel of niet zijn, moeten we eerst leren over de essentiële aard van de straling zelf waarop ze gebaseerd zijn.

telefon a záření

Stel je een golvende snaar voor, die werkt als een spectrum. Aan het ene uiteinde zitten er bochten in de snaar, een paar meter uit elkaar. Dit lijkt op een radiogolf. Als de afstand tussen de bochten wordt verkleind tot een paar centimeter, wordt dit een microgolf. Naarmate de periode van de rimpelingen korter wordt, verschuiven ze naar kleuren in het infrarode en zichtbare spectrum. Al deze soorten zijn niet-ioniserend, dus ze hebben niet genoeg energie om de structuur van atomen te vernietigen en zijn (in tegenstelling tot röntgenstralen en gammastralen) volledig onschadelijk voor mensen

. We hebben het nu niet over het verhitten van voedsel in plastic verpakkingen, noch over de vermindering van voedingsstoffen in voedsel. Zelfs als er een klein effect is op het menselijk lichaam, wordt dit altijd veilig afgeschermd door metalen wanden. Zelfs glas, waardoor verwarmd voedsel kan worden bekeken, bevat metaal.

Op dezelfde manier zijn Wi-Fi, Bluetooth, GPS en andere bronnen van de gevreesde elektrosmog niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Mobiele telefoons zijn nooit schadelijk gebleken uit talloze onderzoeken, maar er hangt nog steeds een klein vraagteken boven. Op dit moment valt niet te ontkennen dat de schijnbaar onschuldige gewoonte van de meeste mannen om een mobiele telefoon in hun broekzak te dragen, de oorzaak is van de recente aanzienlijke afname van de kwaliteit van sperma en veelvuldige onvruchtbaarheid. Het enige bekende effect van radiogolven die worden uitgezonden door mobiele telefoons is de verwarming van menselijk lichaamsweefsel.
radioaktivní nebezpečí
Dit is deels de reden waarom er strenge internationale normen zijn waaraan alle fabrikanten op de smartphonemarkt moeten voldoen. Hoewel het gevaarlijk klinkt om een mobiele telefoon, een stralend (niet radioactief) lichaam, dicht bij het hoofd te houden, is de geabsorbeerde dosis verwaarloosbaar in vergelijking met de buitenwereld.