Een dag, een week, een maand


Eerste dag
De eerste dag in een nieuwe baan bestaat meestal uit kennismaken en de belangrijkste administratieve zaken afhandelen. Daarom moet je aan het einde van de eerste acht uur weten wie je naaste collega\’s zijn en wie je directe leidinggevende is. Je moet ook begrijpen waar het team op dat moment aan werkt, waar je werkplek is en wat precies de reikwijdte van je werk is. Waar mogelijk moet je een arbeidscontract ondertekenen en je werkgever moet je informatie geven over aansprakelijkheidsverzekeringen. Je kunt ook een toegangskaart of sleutel van het bedrijf gebruiken, als die beschikbaar is. De ideale situatie is dat je de volgende dag op je werk aankomt en volledig kunt deelnemen aan het bedrijf zonder dat iemand je altijd vergezelt. Natuurlijk moeten ze wel weten waar het dichtstbijzijnde toilet en de keuken zijn.
myšlení v práci.jpg

Na de eerste week zou je min of meer zelfstandig moeten kunnen werken, zoals in minder dan een halve dag naar de HR- of IT-afdeling gestuurd worden. Ze zouden ook een nauwkeuriger beeld moeten hebben van het werk dat verschillende leden van hun afdeling doen en op zijn minst een basisidee moeten hebben van wat er op andere afdelingen gebeurt. De eerste week is ook een goede gelegenheid om vertrouwd te raken met het jargon van het bedrijf. Voor de leukere kant is het na de eerste week een goed idee om te weten hoe de werkplek werkt, zoals lunchpauzes en of er ongeschreven regels zijn over hoe om te gaan met vakantie- en ziekteverlof.
pohled na nástěnku.jpg

Om het bot te zeggen: na de eerste maand mag je geen idee hebben hoe lang je er al bent. Dit betekent dat je de dagelijkse taken zelf moet kunnen afhandelen en soms zelfs het werk van je collega\’s moet kunnen overnemen. Verder moet je weten hoe salarisadministratie en onkostenvergoedingen werken. Je moet ook overtuigend de oude klusjesman kunnen spelen als er nieuwe collega\’s binnenkomen.