Dorp vs. stad


De huidige levensstijl in dorpen verschilt in veel gevallen niet veel van het leven in de stad. Dorpelingen genieten van allerlei gemakken. Vroeger was dit echter niet het geval. Het dorp en de stad waren totaal verschillende werelden. Dorpsmensen en stadsmensen hadden totaal verschillende manieren van denken en leven. De verschillen in levenswijze kwamen echter niet alleen tot uiting bij het gewone volk, zoals boeren en arbeiders, maar ook bij de adel. De landelijke en stedelijke adel waren ook heel verschillende werelden.
krávy na pastvě
Natuurlijk had de stedelijke adel ook een zomerresidentie waar de hele familie van de lente tot de herfst verbleef, maar hun mentaliteit was nog steeds \’die van de stad\’. [De typische landelijke aristocraat leefde het hele jaar door op het platteland en hield zich voornamelijk bezig met landbouw. Ze waren vaak het lachertje van de stedelijke aristocratie. Ze hadden geen gevoel voor mode en hadden niet voldoende kennis van wereldpolitiek, cultuur en kunst. [De dorpen waren gewoon achterlijk en geïsoleerd. Het dorpsleven was echter van onschatbare waarde in tijden van crisis, vooral in tijden van oorlog. Het waren de dorpelingen die onafhankelijk konden worden van buitenlandse bronnen. Ze verbouwden hun eigen gewassen en hadden bijenkorven voor eieren, melk, dieren voor vlees en honing.
hlávka zelí

Onafhankelijkheid van buitenlandse bronnen

Zelfs vandaag de dag heeft een aanzienlijk aantal mensen besloten om duidelijk nee te zeggen tegen consumentisme. Ze gebruiken moderne technologie alleen voor zover dat nodig is. Het vooruitzicht van zelfvoorziening en onafhankelijkheid is zeer aantrekkelijk voor hen. Het zijn zeker niet alleen boeren die verschillende biologische producten proberen te produceren als bron van inkomsten, maar ook mensen die voor zichzelf boeren en hun eigen professionele activiteiten hebben. Niet alleen dat, maar ze produceren ook hun eigen kaas, vlees, eieren en zelfs milieuvriendelijke biologische cosmetica. Deze levensstijl wordt steeds populairder.