Duizend vormen van Kerstmis


Kerstmis komt elke december bij ons thuis. Het ruikt naar paars, vanille en friet. Ramen worden verlicht met kerstversieringen en het huis is gevuld met een kerstsfeer waar vooral kinderen dol op zijn.

Volgens de legende werd Kerstmis erkend als de geboorte van Jezus van Nazareth op een dag in het jaar 354. Kerstmis wordt over de hele wereld gevierd, zelfs op plaatsen waar helemaal geen christendom bestaat. Het wordt bijvoorbeeld ook gevierd in China, Japan en Singapore. Laten we eens kijken naar de verschillende landen en continenten waar Kerstmis wordt gevierd.
vánoční stromek
Zuid-Amerika
Hier brengt de Kerstman cadeautjes en komt hij de woning binnen door het raam. Daarom moeten de ramen open staan. In sommige Zuid-Amerikaanse landen is het El Niño Jezus, of Baby Jezus. Kerstmis wordt gevierd als een carnaval, en duurt vaak tot februari.

Noord-Amerika
Kerstmis op dit continent is vol optocht, alomtegenwoordige kerstverlichting en uitbundige kerstdiners, vooral gevulde kalkoenen en pompoentaart. Cadeautjes worden gebracht door de kerstman. De kerstman is de kerstelf en de ontwerpers van Coca-Cola gebruikten het nu bekende beeld van de kerstman voor het eerst in een kerstcampagne in de jaren 1930. In Noord-Amerika worden bomen ook op Hawaï versierd. In Hawaï brengt de kerstman echter kerstboten in plaats van rendieren.

[26] [27] Azië [28] [29] [30].
In dit deel van de wereld wordt bijna alleen het nieuwe jaar gevierd. Slechts een minderheid van de christenen in deze landen viert een traditioneel kerstfeest. [31] [32] [33] [34] Australië [35] [36] [37].
Kerstmis is hier net als de zomer, waarbij de familie meestal samen op het terras of voor het huis eet. Er worden zeevruchten, kalkoen, pruimenpudding, salades en vele andere gerechten gegeten. Er ligt geen sneeuw in Australië, maar de bomen zijn wel versierd. De kerstman brengt tussen 24 en 25 december cadeautjes in kousen en kussenslopen.
Mensen geven elkaar kleine cadeautjes en Kerstmis wordt een meer spirituele feestdag voor gezinnen. Gezinnen eten samen en gaan naar de eredienst. De kerstman wordt gevierd met gevulde kousen en een mango-achtige boom versierd in plaats van een naaldboom. Kunstbomen zijn nu echter heel gewoon, en dennenbomen zijn geen uitzondering.

Een korte reis over het continent gaf een kijkje in hoe andere aardbewoners Kerstmis vieren. Het is heel interessant hoe gewoonten, vaak duizenden kilometers van elkaar verwijderd, verschillend en eigenlijk hetzelfde zijn. Wat consistent is, is het absolute. Ook al verschillen de gebruiken een beetje van land tot land en van continent tot continent, toch komen de mensen thuis samen om het samenzijn met hun familie te vieren. Laten we hopen dat Kerstmis niet alleen maar een commercieel iets wordt.