Iemand moet over ons heersen


Mensen leven in samenlevingen. En de samenleving als geheel moet op de een of andere manier functioneren. En kun je je voorstellen dat iedereen kan doen wat hij wil? Het is misschien een mooie gedachte voor jou, maar dat is totdat je je voorstelt wat anderen kunnen doen. Als je zou kunnen doen wat je wilt, zou je je op je gemak voelen totdat anderen dat ten koste van jou gaan doen. Dan zou je je niet langer tevreden voelen.

We politiseren om ervoor te zorgen dat mensen doen wat bij hen past en tegelijkertijd anderen niet kwetsen. We kiezen iemand in de regering en geven hem de leiding over belangrijke beslissingen. En om ervoor te zorgen dat zo iemand niets zegt of doet wat de mensen schaadt, zijn er andere politici en een hiërarchie die zichzelf controleert om ervoor te zorgen dat politici hun macht niet misbruiken.

politické protesty

Als alles hier zou werken zoals wordt verondersteld, dan zou het goed met ons gaan. Maar zelfs blinde en dove mensen weten dat politiek niet altijd werkt zoals het zou moeten. Degenen die daar proberen op te staan, streven vaak alleen hun eigen belangen, macht en rijkdom na, en zulke politici zijn misschien nergens bang voor. En soms zijn de mensen die hen zouden moeten controleren met hen geïntegreerd. En gewone mensen betalen de prijs.

politická bublina

Het zou toch mogelijk moeten zijn om dubieuze entiteiten uit de politiek te verwijderen, tenminste in onze democratie, verkiezingen, maar op de een of andere manier is dat niet zo. Wat zou er gebeuren als in ieder geval de ergste uit de politiek zouden verdwijnen? Er zullen betere opstaan. En misschien nog wel erger. En dus stemmen we, en stemmen we opnieuw, en nog steeds krijgen we geen regering waar we met recht trots op kunnen zijn. Elke regering, elke politicus, is er een met boter op het hoofd. Als degenen die niet vers zijn uit de politiek zijn gestapt, wie weet of er dan nog iemand over is?

Hoe triest het ook is, het is de realiteit. Politici liegen, bedriegen en stelen vaak. Kortom, ze gedragen zich net als wij. Of niet?