Klimmen biedt een kijkje in het innerlijk


Klimmen is een van de meest ongewone hobby\’s. Toch heeft elke speeltuin minstens één klimwand met leuningen. De vraag rijst of de kosten om zo\’n wand aan te schaffen niet zo goedkoop zijn, of dat fabrikanten subtiel proberen kinderen te indoctrineren met het idee dat klimmen een lonende hobby is. Meer dan één persoon kan zich de scène uit de populaire kinderfilm How to Send Dad to Juvenile Hall herinneren, waarin een moeder boos is dat een vader zijn zoon meeneemt naar de rots en hem leert klimmen, ondanks het feit dat hij het verboden had. Rotsklimmen wordt algemeen erkend als een gevaarlijke activiteit. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld fietsen, een populaire gezinsactiviteit, raken meer kinderen gewond op de fiets dan tijdens het klimmen. Het risico op letsel is zeer laag als alle veiligheidsvoorwaarden en moraal die bij het klimmen komen kijken, in acht worden genomen.
žena hoolezkyně
Waar klimmen?
– Het goedkoopste en populairste klimmenis rotsklimmen. In ons land zijn zeer populaire bestemmingen zoals de Adolspach rots in Oost-Bohemen, de Prachov rots gelegen in het Tsjechisch Paradijs, de Dubske rots, evenals de Beskydy en Jeseníky bergen rotsformaties die fans van deze sport aantrekken.
– Voor trainingen of tijdens de wintermaanden wordt de natuurvervangen door kunstmatige klimwanden.
– Een andere, ietwat eigenzinnige vorm is bouwen, waarbij geoefende klimmers gebouwen beklimmen. Deze variant is gevaarlijker
omdat er geen zekeringspunt is – het kan ook beklommen worden op gletsjerbergen , maar deze vorm van klimmen is moeilijker te proberen in ons land en vereist verder gaan
lezecká stěna

– wat je nodig hebt
– allereerst geen hoogtevrees
– goede en goede uitrusting:
– zitje
– touw
– karabijnhaak
– helm
– klimschoenen
lákavé hory
Klimmen kan op elke leeftijd beginnen
zolang je in goede gezondheid verkeert. Je klimt met je eigen lichaamsgewicht, dus je hoeft niet in perfecte gezondheid te verkeren om het te kunnen. Na verloop van tijd zul je beter worden en in jezelf gaan geloven, je zult je grenzen kennen en je zult verder willen gaan. Het is hetzelfde met elke hobby.
Dus zoek uit waar de dichtstbijzijnde klimmuur is en ga erheen. Een integraal onderdeel van deze faciliteiten is de verhuur van klimmateriaal voor beginners en het aanbieden van cursussen waar je de kennis en knowhow kunt leren die je nodig hebt voordat je voet op de rots zet. [Bergbeklimmen geeft je een heel andere kijk op de wereld en op jezelf.