Onopgeloste kwesties – hoe om te gaan met het onhoudbare?


Niets is traumatischer voor de menselijke psyche dan onopgeloste kwesties. Dit zijn ervaringen, problemen, herinneringen, gebeurtenissen, trauma\’s, fouten en gemiste kansen. Ze zijn allemaal diep verankerd in ons verleden, en wat vooral typerend is, is dat ze zo fundamenteel en centraal zijn voor ons hele leven. Of ze nu negatief of positief zijn, ze hebben een impact op ons. In het algemeen hebben onopgeloste dingen echter de neiging om een negatieve invloed op ons te hebben.
muž přemýšlí
Als we zo\’n kritieke situatie in ons leven hebben en er niet in slagen die op te lossen, kan die ons de rest van ons leven achtervolgen. Waarom? Vooral omdat er geen gevolgen zijn. Daarom moeten we blijven gissen naar de zogenaamde “wat als…. “gissingen blijven maken, we moeten ze blijven herhalen. Onze hersenen beginnen dan ontelbare keuzes te maken.
We worden gekweld door de verschillende mogelijke uitkomsten voor een bepaalde situatie. Als ik dit had gedaan, dat had gezegd, als dat niet was gebeurd, als dat iets later was geweest, dan had ik misschien anders gereageerd. In dit opzicht is de psyche echt creatief en kan ons in psychotische toestanden en verschillende angsten brengen.
žárovka v bublině
Wat is de oplossing? Het zal je misschien verbazen dat niets gemakkelijker is dan het afmaken van de onafgemaakte zaken van de geest. Misschien is het resultaat op dit moment niet bevredigend genoeg voor je, maar helaas is het uiteindelijk het echte resultaat en is er niets anders mogelijk. Om verschillende redenen was je niet voorbestemd om de situatie op een andere manier te beëindigen. Dus zelfs als het niet is gelopen zoals je wilde, moet je het mentaal afvinken als \’voorbij\’. Het is verleden tijd en je kunt er niets meer aan doen. Het verstandigste is om het verleden altijd te omarmen. Alleen zo kun je de nodige rust en opluchting bereiken die je zo hulpeloos zoekt door eindeloze scenario\’s te creëren en te proberen terug te gaan naar het moment waarop het gebeurde. Hoe eerder we accepteren dat we niet kunnen veranderen wat al gebeurd is, hoe beter.