Carrière of kinderen?


“Ik krijg een baby!” Dit zijn woorden waar mannen altijd bang voor zijn geweest, maar helaas vermijden zelfs vrouwen nu een zwangerschap. Een overzicht van het huidige tijdperk laat zien dat vrouwen onafhankelijker en doelgerichter worden. Iedereen wil een goede opleiding (het liefst met een universitair diploma), de wereld rondreizen (het liefst naar de VS), een fatsoenlijke baan (en minstens een maandinkomen van 30.000 yen) en nog veel meer. Helaas past een bevalling vaak niet in deze plannen. Tegen de tijd dat vrouwen hun opleiding hebben afgerond, de wereld hebben rondgereisd en een goede, stabiele baan hebben gevonden, zijn ze vaak ouder dan 35 jaar. Helaas is het op deze leeftijd moeilijk om een kind te verwekken en is een zwangerschap riskant.žena s notebookem.jpg
Als je je afvraagt of je je carrière op een laag pitje moet zetten en ouderschapsverlof moet nemen in plaats van naar IJsland te gaan, beantwoord dan de volgende vragen: :

 1. Heb ik een sterke, langdurige relatie?
 2. Heb ik al genoeg explosies gehad?
 3. Ben ik bang om me te binden?
 4. Hecht ik meer waarde aan mijn gezin dan aan mijn werk?
 5. Kan ik mijn kinderen genoeg geven?
 6. Heb ik een plek om te wonen?

Helpt mijn vriend of man me met de kinderopvang?
žena s dítětem v rukou.jpgHeb ik een stabiele baan als ik terugkom van ouderschapsverlof?

 • Voelt u zich op uw gemak als u de weekends thuis doorbrengt? 29]
 • Heeft een van uw goede vrienden al kinderen?
  žena s dítětem v rukou.jpg
  Als je op de meeste vragen \’ja\’ hebt geantwoord, heeft het geen zin om het stichten van een gezin uit te stellen. Als je nog steeds niet zeker bent, probeer ouderschapsverlof dan niet langer te zien als je ergste vijand. In de jaren dat je thuis bent, kun je immers je opleiding afmaken en nog beter dan toen je wegging weer aan het werk gaan. Als je denkt dat je genoeg opleiding hebt afgerond, ga dan op zoek naar een baan die je vanuit huis kunt doen. Als je tijdens je zwangerschapsverlof toegewijd blijft aan je baan, zul je niet uitvallen. Integendeel, je zult veel nieuwe kennis en vaardigheden opdoen die je later zullen helpen.
  Als ook jij voor een beslissing staat en nog steeds niet weet wat je moet doen, stel je dan even voor dat je al een week ongesteld bent. Hoe zou jij je voelen? Stress? Blijdschap? Angstig? Blij?