Paddenstoelen kweken op stronken


Als een stronk in de tuin achterblijft en je wilt hem niet meteen weggooien, dan kun je er nog steeds je voordeel mee doen. Je kunt bijvoorbeeld eetbare paddenstoelen op de stronk planten. In het ideale geval, als de stronk van de gevelde boom hoger is, kan deze worden geënt met zaden van eetbare paddenstoelen.


Platte paddenstoelen

kunnen ook worden gekweekt op gezonde boomstronken zoalspopulierespen
eik [28] [29] els [30] [31] berk [32] en [33] fruitbomen. [34] Naaldhout kan worden beplant met bijvoorbeeld [35] duivenerwt [36]. We maken dus gebruik van het vermogen van schimmels om hout af te breken.

rostoucí hlíva na pařezu
Het planten van boomstronken

Stronken voor het kweken van paddenstoelen worden geënt met paddenstoelenbroed, idealiter in de lente, van april tot mei. Het enten kan later gebeuren als de omstandigheden voor de champignonteelt gunstig zijn. Stronken worden meestal geplant met zogenaamdeharingen, wat eigenlijkhouten haringenzijn die geïnfiltreerd zijn met mycelium. Deze houten pennen worden in gaten gedrukt met een diameter van 10-15 mm. Vervolgens wordt er een gat geboord in het snijvlak van de stronk op een diepte van ongeveer 20 millimeter.

Het is ook mogelijk om aan de omtrek van de stronk een wig in het hout te zagen en op deze plaats zogenaamdegraanzaailingenin te brengen. In dit geval is dit eenkorreldoorspekt met mycelium. De afgesneden wig wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke positie en met een spijker aan de stronk bevestigd om te voorkomen dat de tarwekorrels eraf vallen. De stronk moet altijd vochtig worden gehouden en worden afgedekt met huishoudfolie zodat het mycelium goed kan groeien. Nu is het alleen nog afwachten of de zaailingen zich vestigen. Een andere manier om paddenstoelen te planten is door een snijplank te gebruiken. De snijplank wordt voorbereid in vochtige, donkere omstandigheden en besprenkeld met gekocht substraat dat het mycelium van de gewenste paddenstoel bevat. Na 2-3 maanden groeien de paddenstoelen door het hout van de snijplank. Deze zaailingen worden op de stronk geplaatst en bedekt met aarde.