DarknetHet is eigenlijk een verborgen deelvan het internet. Je kunt er alleen in komen door speciale software te gebruiken of door communicatieprotocollen en poorten te configureren. Hoewel er nadelen zijn, zijn er ook positieve kanten. Het verbetert de veiligheid bij het delen van gegevens, verhoogt de anonimiteit en maakt het mogelijk om informatie te verkrijgen, zelfs in landen met censuur. We mogen echter niet vergeten dat veel sites illegale inhoud bevatten. Denk hierbij aan drugs-, pornografie- en wapenhandel. De meeste betalingen worden hier gedaan in cryptocurrencies (voornamelijk bitcoins).
programování html

Sommigen beschouwen het als het Deep Web. Dat is het echter niet. Het Deep Web zijn de grote databases van bibliotheken, verschillende instellingen, archieven en andere organisaties die niet toegankelijk zijn voor het publiek. De meest waardevolle gegevens (bijv. wetenschappelijk onderzoek) zijn daar opgeslagen en de instellingen beschermen ze, zodat zoekmachinerobots hun sites niet indexeren. Deze databases geven hun inhoud alleen vrij aan degenen die zijn ingelogd met een wachtwoord.

Het darknet is oorspronkelijk niet uitgevonden voor criminelen, maar was bedoeld om te functioneren als een ruimte vrij van regelgeving, censuur en overheidstoezicht (simpelweg een veilige digitale ruimte). Helaas zijn criminelen dol op de site. Het wordt bezocht door anarchisten van allerlei slag, voorstanders van het downloaden van alles zonder beperkingen, of leden van verschillende subculturen. Zelfs vandaag de dag wordt de site nog actief gebruikt door.

De eerste marktplaats op Darnet was Silk Road, opgericht door William Ulbricht in 2011. Hij werd geïnspireerd door de libertarische economische theorie, die stelt dat overheidsinterventie en belasting een vorm van dwang is. Hij begon met de verkoop van zelfgemaakte drugs (psychedelische paddenstoelen), daarna wapens en munitie. Onder het motto \’koop en verkoop alles zonder angst voor overheidsbemoeienis\’ werden allerlei illegale goederen verkocht. Het werd al snel de grootste markt in de internetonderwereld. Vier jaar geleden vond er echter een keerpunt plaats. Ulbricht werd gearresteerd, tot levenslang veroordeeld en zijn marktplaats werd gesloten. Er kwamen echter anderen (German Plaza, Ramp en vooral AlphaBay en Hanza)
práce na pc ve tmě
.
AlphaBay opende slechts een jaar na de arrestatie van Silk Road en kreeg al snel een reputatie als een vertrouwde plek om letterlijk alles te kopen (drugs, wapens, munitie, gestolen creditcardnummers, virtuele exploits, hackingtools). Eind juli 2017 sloten de FBI en Europol het bedrijf echter samen met Hansa. Daarbij namen ze voor 33,5 miljoen dollar aan bitcoins en de beheerder van de marktplaats, de Canadees Alexander Kazes, in beslag. Hij hing zichzelf al na één dag op in de gevangenis. Overigens worden alle aankopen op het Darknet per gewone post verzonden.