Geschreven rijkdom


Schrijvende kunstenaars, of schrijvers, zowel degenen die slechts zijdelings betrokken zijn bij het schrijven als degenen die hun brood verdienen met schrijven, proberen zichzelf bekend te maken bij lezers door middel van hun werk. De zogenaamde “writer\’s reading” kan hieraan bijdragen. In een tijd waarin we om de haverklap reclame zien en internet en andere moderne technologieën tot onze beschikking hebben, is het leggen van direct contact erg belangrijk en nuttig.
blondýna s knihou
Een beetje geschiedenis
.
Het eerste literaire festival vond plaats in Brno in 2000, met 30 evenementen. In de loop der jaren hebben naast Tsjechische schrijvers ook buitenlandse schrijvers hier hun werk gepresenteerd.
Het hele jaar door worden in verschillende steden evenementen georganiseerd om lezers en schrijvers aan te moedigen elkaar te ontmoeten. Deze lezingen kunnen leiden tot discussies over het boek en de beweegredenen die tot het schrijven ervan hebben geleid, en auteurs kunnen ook rechtstreeks inzicht in hun werk krijgen van de mensen voor wie het boek bedoeld is.
Auteurslezingen worden voornamelijk georganiseerd en financieel en organisatorisch gesponsord door steden en gemeenten. Omdat de toegang meestal vrijwillig is, worden de lezingen als het ware regelmatig herhaald, dankzij de grote opkomst en groeiende belangstelling.
Literaire festivals worden ook georganiseerd door uitgeverijen, en niet alleen Tsjechische schrijvers maar ook buitenlandse schrijvers hebben hier opgetreden.
stařík s knihou
Hoe het in de praktijk werkt
Je hebt misschien geen idee hoe dit in zijn werk gaat, maar in werkelijkheid is de artiest zelf aanwezig, geeft een kort overzicht en introductie van zijn werk, en begroet de bezoekers voordat de eigenlijke lezing begint. De ruimte waarin de lezing plaatsvindt wordt verlicht of verduisterd, afhankelijk van wat de kunstenaar zelf prettig vindt. Als de lezing in een vreemde taal wordt gegeven, is er ook een tolk voor die taal aanwezig.