Hoeveel kost het om met de eigen auto te reizen


Tot groot ongenoegen van de burgers zijn de brandstofprijzen helaas weer gestegen. Benzine \’naturel\’ kost 0,17 CZK per liter (33,48 CZK per liter) en diesel 0,13 CZK per liter (32,61 CZK per liter). Deze prijzen hebben hun hoogste niveau bereikt in de afgelopen vier jaar; de laatste keer dat ze onder de 32 CZK lagen was drie jaar geleden, een vrij lange periode. Het is echter onwaarschijnlijk dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Het zou een beetje kunnen dalen, maar het is onwaarschijnlijk dat het met meer dan een paar cent per liter zal dalen.
hadice benzinové pumpy.jpg
Wie is de schuldige
Als dit een prijsstijging is, moet je je afvragen wie de schuldige is. Zelfs als de Tsjechische kroon sterk staat, willen de benzinestations winst maken, dus proberen ze de prijzen op te drijven. Als de kroon sterker zou staan ten opzichte van de dollar, zou brandstof goedkoper zijn om te kopen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de prijzen deze zomer ingrijpend zullen veranderen. Als je een autovakantie plant en lange reizen hebt gepland, is het daarom raadzaam om deze uit te stellen tot het einde van het seizoen.
Een andere negatieve factor die de prijs van benzine en diesel beïnvloedt, is dat PDSVA (Brazilië) niet de benodigde hoeveelheid olie levert. Een andere belangrijke olieleverancier is Iran, maar politieke ontwikkelingen in Iran hebben de olieproductie belemmerd.
nákladní tanker.jpg
De duurste en minst dure plaatsen om te tanken in Tsjechië

De duurste plaats om te tanken is Praag, het centrum van Europa, en de minst dure is de regio Hradec Kralove.
Tanken in het buitenland

Als je denkt dat tanken goedkoper is als je op vakantie gaat naar het buitenland, dan heb je het mis. De prijzen binnen Europa zijn niet goedkoper dan hier, maar brandstof kost wel iets meer. Controleer de actuele prijzen van tevoren om onaangename verrassingen tijdens je reis te voorkomen.