Tsjechische aandelenindex presteert beter dan belangrijke wereldindexen


Fortuna heeft dit jaar de hoogste koersgroei in Tsjechië gerealiseerd. De aandelenkoers van het bedrijf is sinds het begin van het jaar met meer dan 70% gestegen. Petrochemische groep Unipetrol en CME, dat de publieke televisiezender Nova exploiteert, stonden ook weer in de schijnwerpers. De waarde van de op de beurs verhandelde bedrijven steeg met SEK 130 miljard vergeleken met het einde van het voorgaande jaar. De totale waarde steeg daardoor met 13% tot meer dan 1,1 biljoen CZK.
kurzy akcií

Tegelijkertijd daalde de koers in 2016 met 4 miljard CZK.

Dit jaar steeg de Tsjechische hoofdaandelenindex PX met bijna 11% en presteerde daarmee beter dan de belangrijkste indices ter wereld, zoals de Amerikaanse S&P 500, de Duitse DAX en de Britse FTSE 100. [Factoren zoals lage werkloosheid, stijgende lonen en een sterker consumentenvertrouwen hebben ook een positieve invloed gehad op dienstverlenende bedrijven.

De werkloosheid in Tsjechië is historisch laag

Deze gunstige economische situatie wordt ook ondersteund door arbeidsmarktgegevens die het laagste werkloosheidspercentage in de geschiedenis laten zien. Dit betekent natuurlijk dat de lonen stijgen en huishoudens meer kunnen kopen. Een andere factor die van invloed is op de gunstige economische situatie, en dus op de goede staat van de Tsjechische aandelen, is de lage olieprijs en de snelle groei van de Tsjechische handelspartners in de EU, vooral Duitsland.
koule z eur
Hoogste halfjaarlijkse nettowinst in de geschiedenis

Unipetrol behaalde in de eerste helft van 2017 een record nettowinst van SEK 6,4 miljard. Dit weerspiegelde duidelijk de groei van het brandstofverbruik. De vraag in Europa stimuleerde ook de marges in het petrochemische segment van de kunststoffenactiviteiten van het bedrijf.