Veilige Oostenrijkse wegen


De meeste mensen zijn in Oostenrijk geweest, of hebben er op zijn minst gereden, en kijken nu uit naar Kroatië. De verkeersomstandigheden in Kroatië zijn heel anders dan we gewend zijn. Waar moeten we ons op voorbereiden? Waar moeten we ons op verheugen en waar moeten we bang voor zijn?
Pros
Je weet meteen dat je de grens bent overgestoken. De weg wordt plotseling rechten lijkt bijna eindeloos, zonder gaten of hobbels. Eenmaal op de snelweg is het net een andere wereld. Je moet voorzichtig zijn en op de kleine bordjes letten. Maar het is niet moeilijk om je weg te vinden, want de borden zijn allemaal duidelijk aangegeven.silnice v horách
Zelfs in de winter hoef je je geen zorgen te maken. De wegen zijn goed onderhouden en de hoge ligging is geen verrassing. We zijn gewend aan sneeuwstormen, maar vergeet je kettingen niet voor het geval dat.
Ruststops zijn geen probleem. Er zijn motorwinkels, benzinestations met dure toiletten en ASFINAG-ruststops rond de snelweg. Hier zijn gratis toiletten, parkeergelegenheid, bankjes en internettoegang.
Zelfs bij de grens gaat de snelweg vlot verder. Er zijn alleen velden en windmolens in de buurt, maar de weg gaat heel snel voorbij. Heb je gehoord van de snelweg die Tsjechië en Oostenrijk met elkaar moet verbinden? Natuurlijk heeft ons buurland als eerste zijn rol gespeeld. In ons land zie je misschien alleen de omleidingen, maar dat is niets bijzonders. Er zijn verschillende onderhandelingen en afspraken gemaakt met bouwbedrijven, maar iedereen weet dat de bouw op zijn vroegst in 2030 zal beginnen. Als de maximumsnelheid 80 km/u is en jij 90 km/u rijdt, rijden anderen harder. In Oostenrijk hoef je maar een beetje harder te rijden en je wordt al gefotografeerd. Je realiseert het je misschien niet, maar als je thuiskomt krijg je een envelop met een fikse boete erop. Je moet ook weten wat de snelheidsborden betekenen. Sommige gelden voor iedereen, andere alleen voor vrachtwagens, maar je kunt ook zien waar de maximumsnelheid van tijd tot tijd varieert. Tot een bepaalde tijd mag je 130 km/u rijden op de snelweg, daarna kan het 100 km/u zijn. Er zijn ook plaatsen waar de maximumsnelheid 100 km/u is vanwege de Wet Luchtkwaliteit. Opmerkingen.upravená cesta v zimě
Je kunt niet parkeren waar je maar wilt. De meeste steden hebben blauwe zones (kort parkeren) waar je tussen 30 minuten en drie uur kunt parkeren. In grotere steden zijn er parkeermeters.